Ważny krok pielęgnacji, czyli tonizacja za pomocą tonika lub hydrolatu

hydrolat - kwiat pomarańczy

Tonizacja skóry to niezbędny element podczas pielęgnacji. Przywrócenie naturalnego pH skóry, które w trakcie jej oczyszczania różnymi produktami kosmetycznymi takimi jak płyn micelarny, pianka, żel, zostało zaburzone, ma niebagatelny wpływ na wygląd cery. Dzięki tonizacji bariera ochronna skóry zostaje wzmocniona, podrażnienia ukojone, a substancje czynne zawarte w serum i kremie mają lepszą zdolność wchłaniania. Tonizację można wykonać za pomocą tonika lub hydrolatu.

Tonik do twarzy – czym jest?

Tonik jest płynnym produktem opartym na wodzie, barwnikach, witaminach, olejkach i wyciągach z roślin. W jego składzie znaleźć można również konserwanty, barwniki i substancje zapachowe – czyli części składowe, które nie przypadną do gustu zwolennikom pielęgnacji naturalnej. Zadaniem tonika jest tonizacja skóry i przygotowanie jej na wchłonięcie substancji odżywczych zawartych w kolejnych krokach pielęgnacji, czyli w serum i kremie.

Hydrolat do twarzy – czym jest?

Hydrolaty dostępne tutaj to tzw. produkty uboczne, które pochodzą z procesu destylacji parą wodną roślin lub jej liści albo kwiatów. Po uzyskaniu olejku eterycznego hydrolat jest tą częścią całego procesu, który przez długi czas był uznawany za bezwartościową. Postrzeganie hydrolatów przez ostatnie lata uległo jednak zmianie i dziś bardzo docenia się jego pozytywny wpływ na skórę. Hydrolaty mają za zadanie tonizować skórę, utrzymywać jej poziom nawilżenia, łagodzić podrażnienia i zapobiegać namnażaniu się bakterii poprzez swoje działanie antyseptyczne. Hydrolat jest produktem w 100% naturalnym, a jego zapach jest albo bardzo delikatny, wręcz niewyczuwalny, albo nieprzypominający rośliny, z której został pozyskany – dlatego przed zakupem warto zorientować się, czy dany zapach będzie nam odpowiadał. Hydrolat ma wiele zastosowań – możemy go stosować samodzielnie jako mgiełkę tonizującą na twarz, ale również jako mgiełkę nawilżającą na ciało i włosy. Jest on też częstym zamiennikiem wody w składzie kosmetyków naturalnych oraz produktem wzbogacającym skład kremów.